Piwo to nie tylko złocisty trunek. To bogaty świat ponad stu różnych stylów i gatunków, które niejednokrotnie w radykalny sposób różnią się od siebie smakiem i aromatem. W gąszczu długiej listy piwnych gatunków, wybraliśmy dla Was te, których naszym zdaniem po prostu musicie spróbować.
Jeśli znudziłeś się już tzw. „jasnym pełnym” i chciałbyś spróbować czegoś nowego, to nie mogłeś lepiej trafić. Poniższa lista prezentuje niesamowicie zróżnicowany świat piwnych smaków, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Lista przygotowana przez mojego kupla – Mateusz, dzięki za fachową pomoc przy tekście!
Michael Jackson (nie mylić z nieżyjącym już królem popu :)), piwny znawca i propagator kultury piwnej, na zdanie „Nie lubię piwa” zwykł ze spokojem odpowiadać : „Ale którego piwa konkretnie nie lubisz?”
Zdecydowałem się nie polecać Wam konkretnych piw, lecz style, czyli najprościej mówiąc – rodzaje piw.
Styl piwa to innymi słowy pewien rodzaj/gatunek, coś co odróżnia piwa między sobą. Czasem są to wielkie różnice, czasem tylko niuanse. Unika się już dziś używania słowa „gatunek” w odniesieniu do piwa, ponieważ ma ono cechy wartościujące (gatunek – lepszy, gorszy). W podziale na piwne style wyłącznie o wyodrębnienie stylów na podstawie np. pochodzenia, historii czy surowców.
Ok, zatem do dzieła 🙂
-
American India Pale Ale
W ostatnich latach, w dobie piwnej rewolucji styl ten święci swoje największe triumfy. Wyraźny smak, solidna goryczka oraz owocowe aromaty pochodzące od amerykańskich odmian chmielu uczyniły American IPA najpopularniejszym stylem w pubach z piwem rzemieślniczym. Uwierz nam – jeżeli raz je spróbujesz, będziesz do niego wracał już zawsze.
-
Stout
Ciemna barwa, palony smak i kawowo-czekoladowy aromat. Kto nie ma czasem ochoty na coś bardziej treściwego? W rodzinie Stout’ów odnajdziecie bardzo wiele smaków, mamy bowiem – Milk Stouty (z dodatkiem laktozy), Coffee Stouty (z kawą), Oatmeal Stouty (Owsiane) i last but not least – Imperial Stouty (najmocniejsze interpretacje). Który wybierasz? 😉
-
Piwo wędzone
Piwa wędzone to bardzo szeroka gama stylów, które łączy jednak to samo – użycie słodu wędzonego. Słód wędzony bukiem nada piwu aromatów szynkowych oraz oscypkowych, natomiast słody wędzone torfem (te same, którego są używane do produkcji whisky), nadadzą piwu nut asfaltowych, spalonych przewodów elektrycznych i bandażu. Podobno do piw wędzonych trzeba dojrzeć 🙂
-
Lambic
Co wyróżnia ten styl na tle innych piw? Jest… kwaśne. Lambic to specjalność belgijska, gdzie dzięki wyjątkowemu powietrzu na północ od Brukseli piwa te fermentują w otwartych kadziach, zaszczepiane przez unoszące się w nim dzikie drożdże. To one nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Absolutny must-drink dla każdego miłośnika piwa.
-
Barrel Aged Beer
Piwa leżakowane w beczkach podbijają serca piwnych maniaków na całym świecie. Do leżakowania piw wykorzystywane są beczki po mocnych trunkach: Whisky, Bourbon, Koniak, Porto etc. Dzięki takiemu zabiegowi piwo nabiera kompleksowego smaku i bogatego aromatu. Niestety, taka przyjemność potrafi też czasem drogo kosztować…
Uwierzcie, że to tylko mały ułamek piwnego świata.
Którego stylu napilibyście się najchętniej?
A może macie jakieś swoje ulubione? 🙂
Źródło zdjecia głównego: Unsplash. Autor: Christal Yuen
Stary, nie ma sprawy – polecam się na przyszłość:) Przy okazji zapraszam na mój blog: http://www.beertobacco.pl 🙂 oraz na funpage: B&T Blog o piwie!
A kto wie, może jeszcze kiedyś skorzystam:)