Odpowiednio zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna to przepis na sukces. Warto pamiętać, że w zależności od przyjętego stylu życia powinniśmy inaczej ułożyć nasz jadłospis. O to jak to zrobić, zapytaliśmy specjalisty.
Jak powinniśmy się odżywiać, by dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów, zwłaszcza gdy prowadzimy aktywny tryb życia? Zwykle nie ma na to pytanie jednoznacznych odpowiedzi. Wszystko zależy przecież od naszego organizmu, a także typu i częstotliwości aktywności fizycznej.
Mimo wszystko istnieje kilka podstawowych zasad, o których każdy dbający o zdrowie mężczyzna powinien pamiętać. Najważniejszym jest, by zapewnić organizmowi odpowiednią ilość wartości odżywczych. O to które z nich mają największe znaczenie dla osób, które dużo ćwiczą, zapytaliśmy zaprzyjaźnionego trenera personalnego, Mateusza Biela.
Osoby aktywne fizycznie maja wzmożone zapotrzebowanie na białko, budulec mięśniowy, nie należy jednak zapomnieć że dobrze zbilansowana dieta to białka, tłuszcze i węglowodany. Nie można rezygnować z żadnego składniku na rzecz innego. Wszystko musi być prawidłowo policzone i zbilansowane.
Jesteś tym, co jesz, czyli posiłek idealny
Co każdemu aktywnemu facetowi poleca nasz trener osobisty? Co jadać, by być w formie? O ulubiony posiłek, który jest jednocześnie smaczny i zdrowy, zapytaliśmy jeszcze raz Mateusza Biela.
Moim ulubionym pełnowartościowym i szybkim w przygotowaniu posiłkiem jest zdecydowanie omlet. Można go zabrać do pracy bądź szkoły, wiec znajduje się on w mojej diecie praktycznie codziennie. Przepis na niego nie jest skomplikowany. Blenduję jajka, płatki owsiane i odżywkę białkową, następnie cała masę wlewam na rozgrzaną patelnię, smażę ok 3-4 min z każdej strony, dekoruję bananem tudzież masłem orzechowym i cieszę się pysznym posiłkiem.
Wiesz już co i jak jeść. Ciekaw jak wygląda dieta aktualnego Mistera Polski – Rafała Jonkisza? Zajrzyj do naszego wcześniejszego artykułu, a dowiesz się co umieścić w swoim jadłospisie, by wyglądać jak chłopak z okładki.