Potrawy z makaronem wcale nie muszą być monotonne i nudne. Warto dać ponieść się kulinarnej fantazji i eksperymentować. W efekcie może się okazać, że odkryjesz nowe, pyszne danie. Dziś podpowiadamy Ci 5 naszych nieoczywistych zestawień smakowych z wykorzystaniem właśnie tego produktu.
Cacio e pepe: włoska klasyka
Najpyszniejsze makarony pochodzą oczywiście z Włoch i to tam właśnie „wyruszymy” najpierw w poszukiwaniu inspiracji. Na początek coś bardzo łatwego i pysznego, prosto z Rzymu! Cacio e Pepe to danie z makaronem, do którego dodajemy ser i pieprz. I to wszystko! Ale zapewniamy Was, ten smak jest bezbłędny.
Makaron cacio e pepe przygotuje każdy, a kremowy sos z pecorino i parmezanu z wyrazistą nutą pieprzu to prawdziwe niebo w gębie. Wystarczy ugotować makaron, zetrzeć sery, dodać do nich pieprz i… gotowe! Zanim zabierzesz się za gotowanie, konieczne zwróć uwagę na składniki dobrej jakości: z nimi sukces murowany!
Fettucine Alfredo: kultowe i proste
Kolejny pomysł na obiad z makaronem to Fettucine Alfredo, kolejna propozycja z kraju w kształcie buta. To danie również pochodzi z Wiecznego Miasta, a od cacio e pepe odróżnia je dodatek masła. W przypadku Fettucine Alfredo korzystamy również wyłącznie z parmezanu, co sprawia, że ten przepis jest jeszcze prostszy niż poprzednik. To danie, które zdecydowanie powinno dołączyć do naszej listy „6 przepisów na przystawki na imprezę nawet dla kulinarnych antytalentów” – goście będą zachwyceni!
Warto wiedzieć, że to pyszne danie z makaronem podbiło Stany Zjednoczone: gwiazdy Hollywood przywiozły ze sobą przepis na Fettucine Alfredo z wakacji w słonecznej Italii. Tę ciekawostkę warto zapamiętać — kiedy ugotujesz to danie dla swojej ukochanej, koniecznie o tym wspomnij!
Opcjonalnie możesz dodać do dania owoce morza np. krewetki.
Spaghetti alla putanesca: prosto z Neapolu
Pora na coś bardziej skomplikowanego i składającego się z większej ilości składników! Przedstawiamy kolejne włoskie arcydzieło, tym razem z korzeniami w Neapolu. Oto makaron puttanesca!
Chcesz przygotować spaghetti alla puttanesca? Przepis nie jest trudny, ale bardziej skomplikowany niż poprzednie propozycje. Klucz to przygotowanie sosu: z czosnku, aromatycznych pomidorów i filecików anchois, z dodatkiem przepysznych czarnych oliwek i kilku kaparów. W tym smaku znajdziesz esencję Włoch i jeśli nigdy nie odwiedziłeś tego pięknego kraju, po spróbowaniu spaghetti alla putanesca od razu pomyślisz o wakacjach! Może wrócisz z nich z pamiątkową notatką zatytułowaną „Puttanesca przepis”?
Pad thai: odrobina egzotyki
Teraz przenosimy się do Azji, gdzie znajdziemy kolejne pyszne danie z makaronem. To pasta pad thai, najbardziej znany tajski specjał. Z jego wykonaniem jest nieco więcej zachodu z poprzednikami, ale gwarantujemy: warto spróbować swoich sił przy jego przygotowywaniu!
Kluczem, jak w przypadku włoskich makaronów, jest sos. Składa się z sosu rybnego, soku z limonki, pasty tamaryndowej, czegoś słodkiego (cukru lub miodu), czegoś ostrego (polecamy sos sriracha lub płatki chili) i odrobiny wody. Pozostałe dodatki możesz dopasować do siebie: świetnie sprawdzi się kurczak, wołowina czy krewetki, a dla wegetarian pyszną propozycją jest pad thai z tofu.
Pasta pad thai zawiera też obowiązkowo ryżowy makaron: nie uzyskasz efektu, którego oczekujesz z klasycznym makaronem. Obowiązkowy i wieńczący smak dodatek to również jajka, wbite do dania podczas smażenia i rozmieszane. To co? Spróbujesz zrobić pad thai?
Mac and cheese: amerykańska tradycja
Na koniec coś dla fanów kuchni amerykańskiej: szybkiej, pysznej i kalorycznej! Nasz pomysł na obiad z makaronem to mac and cheese, który na pewno już kiedyś widzieliście w filmie czy serialu. Nie jest to jednak popularne danie w Polsce. Jeśli kochacie burgery, frytki i cheddar, to coś dla Was! A korzystając z okazji, podrzucamy fajne pomysły na burgery, kiedy chcecie je przygotować w wersji wegetariańskiej: 3 pomysły na dania z burgerem wege w roli głównej.
Ale wracajmy do makaronu. Mac and cheese to pyszne danie z makaronem, do którego najlepiej wybrać makaron kolanka: będzie wyglądał jak amerykański oryginał! Do sosu przyda się ser cheddar, pełnotłuste mleko, masło i mąka pszenna, a także spora szczypta pieprzu. W przygotowaniu sosu ważne jest mieszanie: uważaj na grudki! A jeśli masz ochotę na jakiś dodatek, wybierz podsmażone kawałki boczku lub szczypiorek.
Włoskie klasyki, azjatycka pasta pad thai czy amerykański pomysł na obiad z makaronem, czyli mac and cheese? Cokolwiek wybierzesz, zrobisz wrażenie na gościach. A może masz inny popisowy przepis? Konieczne daj nam znać w komentarzu, napiszemy o nim!