fbpx Przeskocz do głównej zawartości.

Halloween już tuż-tuż! Urządzasz z tej okazji imprezę dla znajomych, ale nie masz pomysłu na drinki, które zapadną im w pamięć? Poznaj nasze propozycje szybkich drinków na imprezę, dzięki którym zachwycisz swoich gości i będziesz z nich znany w całej okolicy.

Cukierek albo karniak — w ramach nadchodzącego Halloween możesz zmodyfikować lekko zabawę w „prawdę czy wyzwanie” dla dużych i niegrzecznych dzieci, które w świetle prawa mogą już pić alkohol. 🙂 Ten, kto podejmie wyzwanie i go nie wypełni, ten pije karnego drinka. Halloweenowe drinki rządzą się swoimi prawami.

Impreza odbywa się pod koniec października: wieczory są coraz chłodniejsze, więc to dobry pretekst, by rozgrzać się procentowymi drinkami na Halloween. Rozkręcając Halloween, możesz też wykorzystać playlisty muzyczne Ozonee. Znajdziesz je w artykule „Rozkręć melanż! 9 playlist ze Spotify na udaną imprezę”. Sprawdź też koniecznie pomysły na halloweenowe przebrania w tekście ” Proste przebrania na Halloween: 4 propozycje niebanalnych stylówek na imprezę” . Ten, kto się nie przebierze, również powinien wypić karniaka. 🙂 Jak przygotować drinki, które rozgrzeją i Was, i atmosferę? Podajemy receptury.

3 straaaasznie pyszne drinki na Halloween

Z myślą o wszystkich zmarzluchach przygotowaliśmy 3 pachnące jesienią halloweenowe drinki z różnych stron świata. Który kierunek wybierasz: zimną Szwecję, umiarkowaną Polskę czy gorącą Kubę? Wybierz się w podróż z jednym z kieliszków. Przypominamy jednocześnie, że mieszanie ciężkich alkoholi jest niewskazane. Piszemy o tym w artykule „Kac – 6 faktów i mitów, z których nie zdawałeś sobie sprawy”.

wyprzedaż do 70%

1. Glogg – gorące pozdrowienia ze Szwecji

Glogg, czyli czerwone grzane wino z dużą ilością pachnących przypraw i innych „niespodzianek” podaje się tradycyjnie w Szwecji na Boże Narodzenie. Bądź pierwszy i stwórz sielski klimat jak z katalogu Ikea w swoim domu 🙂 Takie wino świetnie rozgrzewa, a podczas przygotowania po całym mieszkaniu rozchodzi się zapach przypraw. Przygotowując większą ilość, zwabisz na pewno również sąsiadów. To co, włączaj Abbę i hop, do dna: szklaneczka albo psikus!

Składniki (na 3-4 średnio mocne głowy):

  • 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina,
  • pół szklanki wódki, rumu lub brandy (opcjonalnie, jeśli ma „kopać” mocniej).
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 laski cynamonu,
  • skórka z połowy pomarańczy,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 5 nasion kardamonu,
  • 10 goździków,
  • szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego),
  • pół szklanki rodzynek,
  • 1/4 szklanki blanszowanych migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Połam laskę cynamonu na mniejsze kawałki, posiekaj imbir i skórkę pomarańczy, odstaw.
  2. W garnku zagotuj sok pomarańczowy.
  3. Dodaj do niego imbir, cynamon, kardamon, goździki i skórkę pomarańczową. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  4. „Drinka” przelej przez sitko do drugiego garnka i dodaj do niego wino, ewentualnie wybrany przez siebie alkohol (opcjonalnie: wódkę, rum lub brandy) oraz cukier.
  5. Podgrzej całość bez zagotowywania.
  6. Wrzuć do szklanek po kilka migdałów oraz rodzynek i zalej gorącym winem.
  7. Ozdób cząstką pomarańczy.
  8. Podawaj z łyżeczkami – przydadzą się, by wyłowić pyszności utopione w winie.

drinki-halloweenowe2. Polskie jabłka z procentami

Polska to największy eksporter jabłek na świecie. Szkoda, by takie dobro się marnowało, dlatego z najbardziej soczystych powstaje cydr. To najlepszy produkt uboczny z owoców, jaki znamy! W dobrze zaopatrzonym sklepie z alkoholem zapytaj o polski cydr klasy premium. Nie oszczędzaj na bazie do tego napoju. Tanie cydry często mają posmak spirytusu, a nie o taki efekt nam chodzi. Cydr będzie świetnie pasował również do innych halloweenowych drinków z polskim akcentem. Poczęstuj się tą „pijaną szarlotką”.

Składniki (na 3-4 średnio mocne głowy):

  • 1 litr cydru jabłkowego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 4 goździki,
  • 2 laski cynamonu,
  • skórka pomarańczowa,
  • 4 plasterki jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj w garnku cydr z cukrem, cynamonem, goździkami i skórką pomarańczową.
  2. Po zagotowaniu podgrzewaj na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Następnie wyjmij ze środka wszystkie dodatki lub przecedź, aby został sam płyn.
  4. Przelej drink do szklanek i ozdób brzegi plasterkiem jabłka.

3. Canchanchara – last minute na Kubę

Hiszpańskojęzyczna nazwa tego drinka to gotowy pomysł na konkurs „pod wpływem”. Kto wypowie tę nazwę poprawnie, ten otrzyma cukierka. Nawet na trzeźwo może być z tym problem, a co dopiero, gdy rozwiążą się języki! Pora na coś nieco mocniejszego niż wino czy cydr. Szklanki w dłoń, pora na rum! Na Kubie są one gliniane, Ty możesz podać tego drinka w zwykłych.

Składniki (na 1 średnio mocną głowę, w razie potrzeby przelicz proporcje):

  • 50 ml rumu,
  • 20 ml miodu (najlepszy będzie uniwersalny: wielokwiatowy),
  • 50 ml wody,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • 1 cząstka cytryny,
  • kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Miarką barową odmierz poszczególne składniki.
  2. Do szklanek wlej rum i sok z cytryny.
  3. Zmieszaj i dodaj miód, mieszając tak długo, aż się rozpuści.
  4. Dolej wodę i kostki lodu.
  5. Udekoruj cząstką cytryny i gotowe — wzorem Jacka Sparrowa, do dna! Kiedy rum zaszumi w głowie, Cały świat nabiera treści! 😉

halloweenowe-drinki

Te trzy szybkie drinki na imprezę to przepisy dla początkujących. Jeśli chcesz zrobić coś mocniejszego (bo sam masz mocniejszą głowę), przygotuj np. Hot Buttered Rum z masłem (który, przy okazji, nawet w wersji bezalkoholowej, stawia na nogi podczas przeziębienia) czy Hot Toddy z… whisky. Udanej imprezy!

 

 



 

Odpowiedz