Halloween już tuż-tuż! Urządzasz z tej okazji imprezę dla znajomych, ale nie masz pomysłu na drinki, które zapadną im w pamięć? Poznaj nasze propozycje szybkich drinków na imprezę, dzięki którym zachwycisz swoich gości i będziesz z nich znany w całej okolicy.
Cukierek albo karniak — w ramach nadchodzącego Halloween możesz zmodyfikować lekko zabawę w „prawdę czy wyzwanie” dla dużych i niegrzecznych dzieci, które w świetle prawa mogą już pić alkohol. 🙂 Ten, kto podejmie wyzwanie i go nie wypełni, ten pije karnego drinka. Halloweenowe drinki rządzą się swoimi prawami.
Impreza odbywa się pod koniec października: wieczory są coraz chłodniejsze, więc to dobry pretekst, by rozgrzać się procentowymi drinkami na Halloween. Rozkręcając Halloween, możesz też wykorzystać playlisty muzyczne Ozonee. Znajdziesz je w artykule „Rozkręć melanż! 9 playlist ze Spotify na udaną imprezę”. Sprawdź też koniecznie pomysły na halloweenowe przebrania w tekście ” Proste przebrania na Halloween: 4 propozycje niebanalnych stylówek na imprezę” . Ten, kto się nie przebierze, również powinien wypić karniaka. 🙂 Jak przygotować drinki, które rozgrzeją i Was, i atmosferę? Podajemy receptury.
3 straaaasznie pyszne drinki na Halloween
Z myślą o wszystkich zmarzluchach przygotowaliśmy 3 pachnące jesienią halloweenowe drinki z różnych stron świata. Który kierunek wybierasz: zimną Szwecję, umiarkowaną Polskę czy gorącą Kubę? Wybierz się w podróż z jednym z kieliszków. Przypominamy jednocześnie, że mieszanie ciężkich alkoholi jest niewskazane. Piszemy o tym w artykule „Kac – 6 faktów i mitów, z których nie zdawałeś sobie sprawy”.
1. Glogg – gorące pozdrowienia ze Szwecji
Glogg, czyli czerwone grzane wino z dużą ilością pachnących przypraw i innych „niespodzianek” podaje się tradycyjnie w Szwecji na Boże Narodzenie. Bądź pierwszy i stwórz sielski klimat jak z katalogu Ikea w swoim domu 🙂 Takie wino świetnie rozgrzewa, a podczas przygotowania po całym mieszkaniu rozchodzi się zapach przypraw. Przygotowując większą ilość, zwabisz na pewno również sąsiadów. To co, włączaj Abbę i hop, do dna: szklaneczka albo psikus!
Składniki (na 3-4 średnio mocne głowy):
- 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina,
- pół szklanki wódki, rumu lub brandy (opcjonalnie, jeśli ma „kopać” mocniej).
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 laski cynamonu,
- skórka z połowy pomarańczy,
- kawałek świeżego imbiru,
- 5 nasion kardamonu,
- 10 goździków,
- szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego),
- pół szklanki rodzynek,
- 1/4 szklanki blanszowanych migdałów.
Sposób przygotowania:
- Połam laskę cynamonu na mniejsze kawałki, posiekaj imbir i skórkę pomarańczy, odstaw.
- W garnku zagotuj sok pomarańczowy.
- Dodaj do niego imbir, cynamon, kardamon, goździki i skórkę pomarańczową. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- „Drinka” przelej przez sitko do drugiego garnka i dodaj do niego wino, ewentualnie wybrany przez siebie alkohol (opcjonalnie: wódkę, rum lub brandy) oraz cukier.
- Podgrzej całość bez zagotowywania.
- Wrzuć do szklanek po kilka migdałów oraz rodzynek i zalej gorącym winem.
- Ozdób cząstką pomarańczy.
- Podawaj z łyżeczkami – przydadzą się, by wyłowić pyszności utopione w winie.
2. Polskie jabłka z procentami
Polska to największy eksporter jabłek na świecie. Szkoda, by takie dobro się marnowało, dlatego z najbardziej soczystych powstaje cydr. To najlepszy produkt uboczny z owoców, jaki znamy! W dobrze zaopatrzonym sklepie z alkoholem zapytaj o polski cydr klasy premium. Nie oszczędzaj na bazie do tego napoju. Tanie cydry często mają posmak spirytusu, a nie o taki efekt nam chodzi. Cydr będzie świetnie pasował również do innych halloweenowych drinków z polskim akcentem. Poczęstuj się tą „pijaną szarlotką”.
Składniki (na 3-4 średnio mocne głowy):
- 1 litr cydru jabłkowego,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 4 goździki,
- 2 laski cynamonu,
- skórka pomarańczowa,
- 4 plasterki jabłka
Sposób przygotowania:
- Zagotuj w garnku cydr z cukrem, cynamonem, goździkami i skórką pomarańczową.
- Po zagotowaniu podgrzewaj na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut.
- Następnie wyjmij ze środka wszystkie dodatki lub przecedź, aby został sam płyn.
- Przelej drink do szklanek i ozdób brzegi plasterkiem jabłka.
3. Canchanchara – last minute na Kubę
Hiszpańskojęzyczna nazwa tego drinka to gotowy pomysł na konkurs „pod wpływem”. Kto wypowie tę nazwę poprawnie, ten otrzyma cukierka. Nawet na trzeźwo może być z tym problem, a co dopiero, gdy rozwiążą się języki! Pora na coś nieco mocniejszego niż wino czy cydr. Szklanki w dłoń, pora na rum! Na Kubie są one gliniane, Ty możesz podać tego drinka w zwykłych.
Składniki (na 1 średnio mocną głowę, w razie potrzeby przelicz proporcje):
- 50 ml rumu,
- 20 ml miodu (najlepszy będzie uniwersalny: wielokwiatowy),
- 50 ml wody,
- 10 ml soku z cytryny,
- 1 cząstka cytryny,
- kilka kostek lodu.
Sposób przygotowania:
- Miarką barową odmierz poszczególne składniki.
- Do szklanek wlej rum i sok z cytryny.
- Zmieszaj i dodaj miód, mieszając tak długo, aż się rozpuści.
- Dolej wodę i kostki lodu.
- Udekoruj cząstką cytryny i gotowe — wzorem Jacka Sparrowa, do dna! Kiedy rum zaszumi w głowie, Cały świat nabiera treści! 😉
Te trzy szybkie drinki na imprezę to przepisy dla początkujących. Jeśli chcesz zrobić coś mocniejszego (bo sam masz mocniejszą głowę), przygotuj np. Hot Buttered Rum z masłem (który, przy okazji, nawet w wersji bezalkoholowej, stawia na nogi podczas przeziębienia) czy Hot Toddy z… whisky. Udanej imprezy!