Tłusty czwartek na świecie jest równie „tłusto” obchodzony, jak i u nas. Jak wygląda obchodzenie tego kalorycznego święta w Rosji, Niemczech, Włoszech i Portugalii?
W Rosji – Maslenica
Prawosławne święto Malsenicy (Ofiarowania Pańskiego) rozpoczyna się aż siedem tygodni przed Wielkanocą, a swoje korzenie ma jeszcze w obrządkach pogańskich, związanych z końcem zimy i początkiem wiosny. Podczas tego święta obowiązuje bezmięsny post, a główną potrawą są naleśniki (bliny). Maslenicę można porównać do naszych ostatków, tyle że trwających aż siedem dni. Odpowiednikiem tłustego czwartku jest środa, podczas której wyprawiana jest uczta obfitująca w różnego rodzaju słodkości.
Weiberfastnacht, czyli tłusty czwartek w Niemczech
Weiberfastnacht to impreza karnawałowa, podczas której mieszkańcy miast i miasteczek hucznie świętują; przebierają się, uczestniczą w paradach karnawałowych, a dzieci nie idą do szkół. Jeśli chodzi o kulinaria, to na stole nie może zabraknąć początków, ale główną potrawą jest tradycyjne ciasto drożdżowe.
Naleśnikowy wtorek w Wielkiej Brytanii
Brytyjczycy świętują tłusty wtorek (Pancake Day), który wypada w ostatni dzień karnawału. Oprócz wcinania naleśników z syropem klonowym bądź dżemem, organizowane są różnego rodzaju konkurencje jak np. wyścigi z naleśnikiem na patelni. Dla tych, którzy chcą spalić zbędne kalorie, odbywa się nietypowy mecz w Ashbourne, trwający aż dwa dni. W symbolicznej rozgrywce bierze z reguły udział prawie całe miasto, co stanowi istotną część karnawałowych obchodów.
Karnawał na bogato w wersji włoskiej
To właśnie starożytny Rzym jest uznawany za miejsce, w którym narodziła się karnawałowa tradycja. Włosi obchodzą tłusty czwartek… od czwartku do następnego wtorku. Podczas święta można zajadać się frittelle, które od pączków różnią się bogatszym nadzieniem; pełnym rodzynek i orzeszków pinii. W zależności od rejonu Włoch, słodycze posypywane są pudrem lub zanurzane w miodzie. Włoski karnawał nie może się oczywiście obejść bez widowiskowych parad i szalonej zabawy do białego rana.
Portugalski tłusty Wtorek
Portugalczycy objadają się słodkościami zaraz przed Środą Popielcową. Tradycyjnym daniem jest Malasada, czyli kawałki drożdżowego ciasta smażone na gorącym oleju i następnie obtaczane w cukrze. Portugalskie, tradycyjne pączki nie mają nadzienia, ich kształt nie jest idealnie okrągły. Co ciekawe, podczas karnawału najpopularniejszym daniem nie są słodycze, ale grillowany miecznik. Portugalia hucznie świętuje karnawał, a jedną z większych parad możemy zobaczyć w Maderze (Cortejo Trapalhao).
Zobacz także: jak się ubrać na karnawał