fbpx Przeskocz do głównej zawartości.

Prawdziwi smakosze whisky twierdzą, że trunek ten smakuje najlepiej bez żadnych dodatków, a doprawianie go czymkolwiek to istna profanacja. Tymczasem istnieje wiele możliwości serwowania tego alkoholu. W Światowy Dzień Whisky omawiamy 5 najlepszych połączeń. Dowiedz się, z czym pić whisky!

Z czym pić whisky?

Whisky z colą to oczywiste i najbardziej popularne połączenie. Wiele osób nawet nie wyobraża sobie, że ten trunek można by pić jakoś inaczej. A jednak są też inne sposoby na serwowanie tego szlachetnego alkoholu. Oto 5 najlepszych połączeń.

Whisky z wodą

Niedowierzanie? A jednak! Prawdziwi znawcy tematu twierdzą, że whisky właściwie nie powinno się łączyć z niczym innym poza wodą. Ta z kolei nie może być gazowana, bo zmąci szlachetny smak złocistego trunku. Przegotowana woda z kranu to też nie najlepszy pomysł, zamiast niej warto wybrać dobrej jakości wodę mineralną.

Dodając do whisky wodę, obniżymy zawartość alkoholu i sprawimy, że obecne w trunku związki aromatyczne staną się bardziej wyczuwalne. Oczywiście z takim rozcieńczaniem nie można przesadzić!

Whisky z sokiem lub nektarem owocowym

Okazuje się, że whisky równie dobrze smakuje z różnymi sokami i nektarami owocowymi. Do drinka zwykle dodaje się sok jabłkowy lub pomarańczowy, ale nie jest to żadna powszechna zasada. Wybór jest duży, więc możemy przetestować kilka opcji i wybrać mieszankę, która najbardziej nam odpowiada. W miarę możliwości warto też wybierać soki świeżo wyciśnięte, zamiast tych kartonowych. Może czerwone pomarańcze? Czemu nie!

Whisky z syropem owocowym

Z czym jeszcze można pić whisky? Ciekawe połączenie uzyskamy także dodając do niej syrop owocowy lub barmański, na przykład blue curacao. Interesującym pomysłem jest też wykorzystanie likieru migdałowego Amaretto lub ziołowo-korzennego Jägermeistera. Takie połączenie powinno przemówić nawet do osób, które niespecjalnie przepadają za ostrym, charakterystycznym smakiem whisky.

Whisky z napojami gazowanymi

Dla większości osób odpowiedź na pytanie, z czym pić whisky jest dosyć oczywista – napoje gazowane. Klasyczna whisky z colą to tylko jedna z wielu możliwości. Równie ciekawym dodatkiem będzie Sprite lub 7up. Whisky wypada całkiem nieźle również z tonikiem. Jak widać, rozwiązań jest bardzo wiele.

Whisky z lodem

To opcja dla smakoszy, którzy nie lubią mącić smaku whisky niczym innym. Schłodzony alkohol jest bardziej przystępny dla naszych kubków smakowych i łatwiej się go pije. Jednak pijąc whisky w ten sposób, warto wybierać wyłącznie duże bryłki lodu, które dłużej utrzymują swoją temperaturę i wolniej się topią. Dzięki temu lód nie rozwodni alkoholu i nie zepsuje jego smaku. W przeciwnym razie będziemy raczyć się jedynie wodą z dodatkiem whisky, a nie na odwrót.

Interesujesz się gatunkami alkoholi? Dowiedz się, jak odróżnić IPA od APA.



 

Dołącz do dyskusji 4 komentarze

  • Tych kombinacji jest całe mnóstwo. W najbardziej leniwej wersji polecam burbon ze spritem 🙂 New York sour czyli klasyczny sour z dodatkiem wina to jest dla mnie sztos, oprócz tego także oczywiście klasyczny old fashioned czy rob roy albo manhattan to super sprawa. Nie wiem dlaczego nie pozwala mi przepuścić komentarza pod pozorem duplikatu ale w zasadzie to ten sam komentarz co w pierwszej wersji. Pozdrawiam cieplutko

     
  • Michał pisze:

    A jakie proporcje whisky do Jägermeistera polecacie? Spróbowałbym, ale brzmi odważnie…

     
    • OZONEE pisze:

      Jak Jäger i whisky, to tylko w formie Jäger Old Fashioned! Ja mieszam 40 ml whisky, 30 ml Jägera, dodaje też odrobinę miodu i dwie-trzy krople czystej wódki. Polecam!

       

Odpowiedz