Zdrowy burger – czy to możliwe?

Homemade Burger

Jeszcze do niedawna burger kojarzył się, przede wszystkim z barami szybkiej obsługi. Dziś, zyskuje nowy wygląd, i co najważniejsze, solidną dawkę witamin. I co Wy na to, burgerowi sceptycy?

Nie ma co ukrywać: większość z nas nie może oprzeć się na widok burgera z soczystą wołowiną i roztopionym serem, skąpanego w kolorowych sosach. Widok – kuszący, smak – niebo w gębie! Pozostaje jedno, drobne „ale” w postaci 800 kcal oraz długiej listy sztucznych barwników i konserwantów. Czy jednak skazani jesteśmy na rezygnację ze smakowitego dania? Na szczęście, nie. Wystarczy wnikliwie zlustrować proponowane nam burgery i wybrać ten, który jest najzdrowszy. Albo zrobić go samemu.

Na początek bułka. Burger zyska na wartości odżywczej, gdy zamiast zwykłej, pszennej znajdzie się w nim bułka pełnoziarnista. Zawiera więcej błonnika – 6,7g/100g, a także cynk oraz magnez. Kto jak ognia unika węglowodanów, może zamówić burgera bez bułki. Kolejne kalorie kryją się w burgerowym „sercu”, czyli mięsie. Smażona wołowina zawiera ok. 200 kcal, zaś rostbef – nawet 300. Z tego powodu, lepiej zamienić je na mięso grillowane. I niekoniecznie musi to być wołowina. 100 gram grillowanego kurczaka to już tylko 120 kcal. Weganie i wegetarianie, zamiast mięsa, mogą zdecydować się na kotleta z mielonej soczewicy, z cieciorki lub z tofu.

Najwięcej składników odżywczych kryje się, bez wątpienia, w warzywach. Zamawiając burgera w „burgerowni” czy innym lokalu warto poprosić o dodatkową porcję warzyw. Sałata dostarczy organizmowi witaminy A (192 mikrogramy/100g) oraz beta-karotenu (1153 mikrogramy/100g). Zapobiegający rozwojowi chorób nowotworowych i obniżający poziom złego cholesterolu beta-karoten znajduje się także w pomidorach (640mikrogramów/100g). To również cenne źródło potasu (282mg/100g). Dietetycy podkreślają, iż prawdziwym „wysypiskiem śmieci” dla naszego organizmu są gotowe sosy. Wysokokaloryczny majonez – łyżka majonezu zawiera aż 166 kcal! – można zastąpić samodzielnie zrobionym sosem na bazie jogurtu naturalnego i koperku.

veggie burger

 

Join the discussion 2 komentarze

Zostaw odpowiedź