fbpx Skip to main content

Jesień to czas nierównej walki z grypą, przeziębieniem i rozmaitymi wirusami. Czy można się jakoś przed nimi uchronić? Bardzo prosto! Wystarczy, że nieco zmienisz swoją dietę i włączysz do niej produkty, które pomogą Ci zbudować odporność na jesień!

prezenty świąteczne

Jak zbudować odporność na jesień?

Nie jest chyba żadną tajemnicą, że na jesienne infekcje najbardziej narażone są osoby słabo odżywione. Oczywiście można i nawet warto ratować się różnego rodzaju suplementami, ale niezaprzeczalne jest to, że właśnie prawidłowa dieta jest najlepszym orężem w walce z przeziębieniem.

Organizm dobrze odżywiony, któremu regularnie dostarcza się odpowiedniej dawki witamin i minerałów będzie miał szansę obronić się przed wirusami, atakującymi go z każdej strony. Dlatego właśnie tak ważne jest wprowadzenie do jadłospisu produktów bogatych w witaminy i składniki wzmacniające naturalną odporność organizmu.

Jedzenie na odporność: jakie produkty dodać do diety?

Jakie produkty warto dopisać do swej diety jesienią? Oto lista najzdrowszych składników, które pomogą Ci zbudować mocną odporność na jesień!

  • Warzywa i owoce z witaminami pełne witamin – warzywa i owoce warto jeść zawsze, nie tylko jesienią. Stanowią one dużo lepszą i bardziej pożywną przekąskę niż ciasta czy batony. Jesienią postaw też na warzywa takie jak: szpinak, marchew, kalafior, jarmuż oraz paprykę i bataty. Tym sposobem dostarczysz sobie wielu cennych witamin, takich jak A, C oraz E.
  • Czosnek i cebula – o leczniczych właściwościach tych warzyw mówi się od wieków. Czosnek uchodzi nawet za naturalny antybiotyk i to nie bez przyczyny. Zawarte w nim substancje mobilizują i wzmacniają układ odpornościowy, wiec nie tylko chronią przed infekcjami, ale i leczą podczas przeziębienia.
  • Jogurty naturalne i kefiry – produkty te zawierają naturalne probiotyki, czyli żywe kultury bakterii jelitowych. Wszystkie one, a zwłaszcza szczep Lactobacillus Rhamnosus, wzmacniają odporność, spowalniają rozwój patogenów i wspomagają organizm w walce z wirusami.
  • Kiszonki – podobnie jak jogurty i kefiry, soki z kiszonych warzyw zawierają korzystne kultury bakterii jelitowych. A te są źródłem cennych witamin z grupy B oraz witaminy C.

co-ma-najwięcej-witaminy-cCo ma najwięcej witaminy C? Zdrowe produkty na jesień

Witamina C to szalenie ważny element diety, a jednak często zapominany. Pierwiastek ten nie tylko wzmacnia odporność, ale też ułatwia gojenie się ran i zwiększa przyswajanie innych składników odżywczych. Niedobór witaminy C może powodować:

  • chronicznie zmęczenie,
  • spadek odporności,
  • ciągłe infekcje,
  • a nawet anemię.

Co ma najwięcej witaminy C? Doskonałym źródłem witaminy C są warzywa i owoce, zwłaszcza brukselka, jarmuż oraz natka pietruszki. Składnik ten znajdziesz również w czerwonej i zielonej papryce, kalafiorze oraz w chrzanie. Jeśli wolisz owoce, wybierz pomarańcze i grejpfruty, czarne porzeczki, kiwi oraz poziomki. Nie zapomnij też o cytrynie do herbaty!

Jakich przypraw warto używać, aby podnieść odporność?

Jesienią warto pamiętać także o naturalnych, rozgrzewających przyprawach, które podbiją Twoją odporność. Do najważniejszych należą:

  • kurkuma,
  • imbir,
  • goździki,
  • kardamon,
  • chilli,
  • gałka muszkatołowa.

jedzenie-na-odpornośćImbir ma działanie rozgrzewające, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Może nie tylko pobudzić odporność na jesień, ale też złagodzić przebieg rozwijającej się choroby.

Kurkuma z kolei wykazuje działanie przeciwzapalne, czym wspomaga leczenie infekcji. Ma także właściwości przeciwbakteryjne, unieszkodliwia wolne rodniki oraz przyspiesza regenerację organizmu po chorobie.

Równie cennym dodatkiem do diety jest miód, który działa rozgrzewająco i regenerująco. Warto wiedzieć, że dostarcza on organizmowi wielu ważnych witamin i minerałów wzmacniających odporność na jesień.

obniżona-odpornośćTran, czyli najlepsze suplementy na odporność

W aptece znajdziesz mnóstwo rozmaitych suplementów i preparatów z witaminami wzmacniającymi odporność. Warto jednak postawić na produkty znane i sprawdzone. Jednym z nich jest właśnie tran. Choć nie smakuje wybornie, warto go pić ze względu na dużą zawartość witamin i mikroelementów. Najlepiej spożywać tran w formie syropu, ale jeśli smak bardzo Ci przeszkadza, wybierz środki w kapsułkach.

Doskwiera Ci ponura jesienna aura? Poczytaj o 5 miejscach na świecie, gdzie trwa wieczna wiosna!


Sklep OZONEE
 
OZONEE

Author OZONEE

More posts by OZONEE

Leave a Reply