Prawdziwi smakosze whisky twierdzą, że trunek ten smakuje najlepiej bez żadnych dodatków, a doprawianie go czymkolwiek to istna profanacja. Tymczasem istnieje wiele możliwości serwowania tego alkoholu. W Światowy Dzień Whisky omawiamy 5 najlepszych połączeń. Dowiedz się, z czym pić whisky!
Z czym pić whisky?
Whisky z colą to oczywiste i najbardziej popularne połączenie. Wiele osób nawet nie wyobraża sobie, że ten trunek można by pić jakoś inaczej. A jednak są też inne sposoby na serwowanie tego szlachetnego alkoholu. Oto 5 najlepszych połączeń.
Whisky z wodą
Niedowierzanie? A jednak! Prawdziwi znawcy tematu twierdzą, że whisky właściwie nie powinno się łączyć z niczym innym poza wodą. Ta z kolei nie może być gazowana, bo zmąci szlachetny smak złocistego trunku. Przegotowana woda z kranu to też nie najlepszy pomysł, zamiast niej warto wybrać dobrej jakości wodę mineralną.
Dodając do whisky wodę, obniżymy zawartość alkoholu i sprawimy, że obecne w trunku związki aromatyczne staną się bardziej wyczuwalne. Oczywiście z takim rozcieńczaniem nie można przesadzić!
Whisky z sokiem lub nektarem owocowym
Okazuje się, że whisky równie dobrze smakuje z różnymi sokami i nektarami owocowymi. Do drinka zwykle dodaje się sok jabłkowy lub pomarańczowy, ale nie jest to żadna powszechna zasada. Wybór jest duży, więc możemy przetestować kilka opcji i wybrać mieszankę, która najbardziej nam odpowiada. W miarę możliwości warto też wybierać soki świeżo wyciśnięte, zamiast tych kartonowych. Może czerwone pomarańcze? Czemu nie!
Whisky z syropem owocowym
Z czym jeszcze można pić whisky? Ciekawe połączenie uzyskamy także dodając do niej syrop owocowy lub barmański, na przykład blue curacao. Interesującym pomysłem jest też wykorzystanie likieru migdałowego Amaretto lub ziołowo-korzennego Jägermeistera. Takie połączenie powinno przemówić nawet do osób, które niespecjalnie przepadają za ostrym, charakterystycznym smakiem whisky.
Whisky z napojami gazowanymi
Dla większości osób odpowiedź na pytanie, z czym pić whisky jest dosyć oczywista – napoje gazowane. Klasyczna whisky z colą to tylko jedna z wielu możliwości. Równie ciekawym dodatkiem będzie Sprite lub 7up. Whisky wypada całkiem nieźle również z tonikiem. Jak widać, rozwiązań jest bardzo wiele.
Whisky z lodem
To opcja dla smakoszy, którzy nie lubią mącić smaku whisky niczym innym. Schłodzony alkohol jest bardziej przystępny dla naszych kubków smakowych i łatwiej się go pije. Jednak pijąc whisky w ten sposób, warto wybierać wyłącznie duże bryłki lodu, które dłużej utrzymują swoją temperaturę i wolniej się topią. Dzięki temu lód nie rozwodni alkoholu i nie zepsuje jego smaku. W przeciwnym razie będziemy raczyć się jedynie wodą z dodatkiem whisky, a nie na odwrót.
Interesujesz się gatunkami alkoholi? Dowiedz się, jak odróżnić IPA od APA.
Najnowsze komentarze