fbpx Skip to main content

Trend zero waste jest już chyba znany każdemu, jednak wciąż nie każdy wie, na czym dokładnie polega. Prezentujemy 4 najlepsze pomysły na proste potrawy dla mężczyzn, które wykonasz, nie marnując jedzenia!

wyprzedaż do 70%

Kuchnia zero waste – gotuj bez marnowania

Przyrządzanie posiłków sprawia Ci przyjemność, ale denerwuje Cię to, że zbyt dużo resztek ląduje później w koszu na śmieci? Gotuj bez marnowania! Kuchnia zero waste to trend, który staje się coraz popularniejszy także wśród mężczyzn. Opiera się na ekologicznym i odpowiedzialnym podejściu do aspektu gotowania, pomaga lepiej gospodarować żywnością oraz maksymalnie ograniczyć generowanie odpadków.

Kuchnia zero waste jest kojarzona przede wszystkim z freeganami, jednak każdy, komu zależy na tym, aby żyć bardziej ekologicznie, powinien wcielić w życie tę ideę. Gotowanie zero waste to doskonały sposób na oszczędności w kuchni i portfelu – szczególnie jeśli przyrządzasz posiłki dla całej rodziny czy grona znajomych. Poznaj 4 przepisy na dania zero waste, które pozwolą Ci zużyć resztki jedzenia i zamienić je w przepyszne dania na każdą okazję.

Gotowanie zero waste

Gotowanie w duchu zero waste jest odpowiedzią na szkody w środowisku powodowane konsumpcyjnym stylem życia człowieka. Pierwszym krokiem do zmniejszenia ilości odpadów w kuchni jest oczywiście świadome planowanie zakupów. Często jednak zdarza się, że pomimo rozsądnego gospodarowania żywnością jakieś produkty spożywcze – zwłaszcza warzywa – zalegają w lodówce przez wiele tygodni.

Pomidor, marchewka, cebula czy pietruszka będą świetną podstawą do różnych zup i sosów, a także galaretek warzywnych. Gotowanie zero waste uwzględnia także przygotowywanie posiłków z nabiału, bakalii i dowolnych innych produktów zalegających w Twojej kuchni. Zapoznaj się z naszymi pomysłami i przekonaj się, jak zdrowa i ekologiczna może być kuchnia zero waste. Przepisy stanowią jedynie bazą dla inspiracji, możesz modyfikować je wg własnego uznania.

Kuchnia zero waste — przepisy na każdą kieszeń

1. Pieczone ziemniaczane puree

Do przyrządzenia tego dania możesz wykorzystać nadwyżki ziemniaków z poprzedniego dnia.

Przepis:

  1. Przełóż ziemniaki do dużej miski.
  2. W osobnym garnku podgrzej mleko z masłem.
  3. Całość zamieszaj, używając miksera.
  4. Po uzyskaniu puszystej konsystencji puree wsadź do rozgrzanego piekarnika, aby delikatnie się zarumieniło.
  5. Całość dopraw według uznania i udekoruj np. posiekanym koperkiem.

gotowanie zero wasteDanie możesz przyrządzić także z m.in.:

  • dyni,
  • buraków,
  • kalafiora.

2. Frytki z obierek

Z obierków pozostałych po ziemniakach do obiadu w prosty sposób przyrządzisz chrupiące, złociste frytki. Przed obróbką termiczną łupiny warto dokładnie oczyścić czystą szczoteczką, aby pozbyć się z nich piasku czy innych drobnych zanieczyszczeń. Odpowiednio przygotowane obierki smaż na patelni lub piecz w piekarniku z dodatkiem rozgrzanego oleju do uzyskania przez nie ciemnobrązowego koloru.

kuchnia-zero-waste-przepisy3. Wegańska zupa krem z liści warzyw

Liście warzyw to świetny pomysł na przyrządzenie wegańskiej zupy krem. Chodzi oczywiście o te gatunki warzyw, których liście nadają się do spożycia. Zaliczamy do nich m.in.:

  • rzodkiew,
  • pietruszkę,
  • szpinak,
  • cebulę.

przepisy-kuchnia-zero-wastePrzepis:

  1. Włóż do garnka zieleninę, dodaj bulion warzywny.
  2. Całość zmiksuj przy pomocy blendera do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Aby zagęścić zupę, możesz dodać ½ łyżki oliwy z oliwek lub jogurt naturalny.
  4. Przyprawiaj według uznania.

4. Sałatka z truskawkami i pesto z bobu

Zdarza się, że po skosztowaniu kilku tylko truskawek resztę wsadzamy do lodówki,  kompletnie o nich zapominając. Owoce te szybko się psuja i pokrywają pleśnią. Aby ich nie marnować, możesz przyrządzić z nich pyszną sałatkę. Przyda Ci się także cebula, rzodkiewka i bób (ewentualnie awokado), które stworzą wyważoną kompozycję smakową.

pomysl-na-gotowanie-zero-wastePrzepis:

  1. Truskawki, cebulę i rzodkiewkę pokrój w plastry i rozłóż na talerzu.
  2. Na wierzch dodaj zmiksowany bób. Możesz wykorzystać także inne warzywa lub owoce zalegające w lodówce, np. liście szpinaku bądź jabłko.
  3. Pesto wykorzystasz z makaronem, ryżem czy jako dip do kanapek lub chipsów.

Jak widzisz, większość produktów spożywczych możesz wykorzystać ponownie, ograniczając marnowanie jedzenia. Dania, które przygotujesz wcale nie muszą być nudne, wystarczy odrobina kreatywności. Kto wie, może wymyślisz coś, co okaże się wyjątkowo smaczne.


Sklep OZONEE
 
OZONEE

Author OZONEE

More posts by OZONEE

Leave a Reply