IPA, APA, AIPA, DIPA – ten tajemny szyfr znają tylko prawdziwi smakosze piwa. Jeśli chcesz błysnąć w towarzystwie wiedzą na temat wyszukanych gatunków piw, koniecznie czytaj dalej. Oto mała ściągawka, dzięki której poznasz najpopularniejsze rodzaje piw, a przede wszystkim – dowiesz się, jak je rozróżnić.
Najpopularniejsze gatunki piwa
Zdarzyło Ci się kiedyś przysłuchiwać rozmowom piwoszy i nie mieć bladego pojęcia, o co chodzi? Nie martw się, większość z tych hipsterów też nie do końca wie, o czym właściwie mowa. Dzięki nam będziesz lepszy od nich. Zaczniemy od podstaw, czyli rozwinięcia skrótu PA, pojawiającego się we wszystkich wymienionych wyżej nazwach.
Chodzi tu o nic innego, jak pale ale, czyli jasne piwo górnej fermentacji. Jak przystało na aspirującego konesera, z pewnością zastanawiasz się teraz, czym to się różni od jasnego lagera. Różnica jest zasadnicza – ale są przeważnie szczodrzej chmielone, a w ich smaku wyczuwa się charakterystyczne owocowe ekstrakty. Cały szkopuł w tym, że pale ale raczej rzadko występuje jako samoistny gatunek piwa. Stąd różne przedrostki i podział na kolejne rodzaje.
Zobacz też, co to jest pubcrawl i gdzie najlepiej wybrać się na rajd po klubach.
Rodzaje piwa, czyli jak zostać piwoszem
Najbardziej popularną wariacją na temat piwa jest APA, czyli American Pale Ale. Piwo to charakteryzuje się nieco mocniejszym aromatem chmielu z dobrze wyczuwalną nutą cytrusową oraz wyraźnym goryczkowym posmakiem. Nie jest to mocny napój, ale raczej lekki i orzeźwiający. Jego barwa może być jasnozłota, złota, a nawet ciemnobursztynowa.
Prawdziwemu piwoszowi wypada znać także piwo India Pale Ale – IPA. Jest ono nieco mocniejsze od APA, jeszcze bardziej chmielowe i z wyraźniejszą goryczką. Piwa te także występują w kilku różnych wariacjach, z których najpopularniejsza jest AIPA, o posmaku cytrusowym, tropikalnym, żywicznym lub kwiatowym. Odmianą ciekawą dla koneserów jest także DIPA, a więc Double India Pale Ale ze zdwojoną mocą chmielu.
Jak rozróżnić gatunki piwa – poradnik dla laika
Najprostszym sposobem na odróżnienie od siebie poszczególnych rodzajów piwa jest czytanie oznaczeń na etykietach butelek. Jeśli na naklejce pod nazwą piwa widnieje skrót APA, to jest to niechybny znak, że mamy do czynienia z piwem APA. Proste prawda? A co jeśli etykiety brak? Wtedy można próbować rozróżnienia na podstawie smaku. Jeśli piwo smakuje bardziej jak oranżada, jest to APA. Jeśli smakuje jak chmielowa oranżada, jest to IPA. Jeśli piwo jest tak chmielowe, że wykręca Ci twarz, to jest to DIPA. I cóż w tym trudnego?
Jeśli piwne degustacje masz już ewidentnie za sobą, sprawdź, jakie filmy pomogą Ci przetrwać kaca.
Najnowsze komentarze