Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść burgera… Przyznaj, że Ty również! Burger na obiad czy kolację nie musi oznaczać niezdrowego, ociekającego tłuszczem posiłku. Proponujemy Ci wege burgery z łatwo dostępnych składników. Jeden z tych przepisów jest naprawdę fit!
Czy dieta wegetariańska jest zdrowa? O diecie wege, jej wpływie na zdrowie i połączeniu ze sportem pisaliśmy szerzej w artykule „Dieta wegetariańska a trening. Czy to ma sens?”. Może być ona zdrowa tak samo jak mięsna, pod warunkiem, że gotujesz z głową i nie jesz zbyt często fast foodów. Jednym z nich jest popularny w ostatnich latach burger. Zafunduj sobie takiego cheat meala w zdrowszej wersji.
Burger wege z restauracji, szczególnie taki z sojową alternatywą dla mięsa lub z duszonym jackfruitem, który przypomina szarpaną wieprzowinę, w niczym nie ustępuje smakiem burgerom mięsnym. Wege burgery możesz też zrobić z prostszymi, tańszymi i łatwiej dostępnymi dodatkami. Lubisz kombinować w kuchni? Sprawdź trzy pomysły Ozonee na szybkiego wege burgera.
1. Przepis na vege burgery z kotletem z cieciorki
Ciecierzyca to obok soczewicy produkty, które mają więcej białka i są bardziej sycące niż biały ryż, a gotuje się je tyle samo czasu, jeśli nie mniej (na czerwoną soczewicę wystarczy 8-10 minut, na zieloną około 12-15). Ciecierzyca wymaga wcześniej namoczenia na noc. Następnego dnia suszoną cieciorkę ugotujesz w około godzinę. Możesz też, w przypadku tego przepisu na vege burgery pójść na skróty i wykorzystać cieciorkę ze słoika, już ugotowaną, lub z puszki. Nie rezygnuj z cząbru — on nada kotletowej masie mięsny smak.
Składniki na 4-6 dużych kotletów:
- 430 g odsączonej i osuszonej ciecierzycy ze słoika / puszki (uwaga — nie wylewaj zalewy spod cieciorki),
- po 2 średnie marchewki i cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego),
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 2 płaskie łyżki bułki tartej,
- przyprawy: płaska łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu, łyżeczka cząbru, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
- odrobina oleju do smażenia kotletów.
Sposób przygotowania:
- Zblenduj na gładko ciecierzycę.
- Obierz cebulę i drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Czosnek obierz i pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę.
- Na patelnię wlej 4 łyżki oleju i na średnim ogniu obsmaż cebulę, marchew i czosnek. Smaż przez 15 minut, regularnie mieszając. Na 5 minut przed końcem smażenia dodaj natkę i wymieszaj raz jeszcze, pilnując, by się nie przypaliła.
- Zestaw z ognia, połącz z ciecierzycą i przyprawami, wyrabiając masę nasmarowanymi olejem dłońmi. Jeśli masa jest za sucha, dodaj wody spod cieciorki. Jeśli za mokra, dodaj do niej 2-3 łyżki mąki lub bułki tartej. Postaraj się, by cieciorkowe wege burgery były jak najgładsze — w ten sposób nie popękają i nie będą się kruszyć w bułce.
- Smaż po około 4-5 minut na stronę. W międzyczasie przygotuj dodatki.
- Kotlety podawaj w bułce. Jedną stronę posmaruj miksem majonezu i ketchupu, drugą — musztardą. Dołóż do tego ulubione warzywa, np. sałatę, rukolę, plastry pomidora i ogórki konserwowe (pikle). Smacznego!
2. Pieczony wege burger z… marchewki i cukinii
Zależy Ci na tym, by ograniczyć w diecie ilość tłuszczu? Zdecyduj się na wege burgera z kotletem z piekarnika z azjatyckim sznytem. Podajemy składniki na 10 kotletów:
- 1 szklanka startej marchewki wyciśniętej z nadmiaru wody,
- 1 szklanka obranej i startej cukinii wyciśniętej z nadmiaru wody,
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i 3/4 suchej (lub innej drobnej, jeśli nie lubisz jaglanki),
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika,
- 1 drobno posiekana czerwona cebula,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 1/4 szklanki oleju,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 płaska łyżeczka kuminu,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry (w ziarnach),
- 1 łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce,
- 1/4 łyżeczki chili,
- sól i czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na wege burgera zmieszaj rękami w dużej misce aż do uzyskania klejącej masy. Jeśli masa się nie klei, dodaj więcej oleju i mąki — rób to stopniowo.
- Umyj ręce i nasmaruj dłonie olejem — dzięki temu kotlety wyjdą idealnie. Uformuj lekko spłaszczone kotlety i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. W połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obróć kotlety na drugą stronę.
Do tak przygotowanych kotletów zgrilluj lekko 5 bułek hamburgerowych, posmaruj je dobrej jakości musztardą z jednej strony i ketchupem z drugiej, przełóż sałatą, pomidorem, czerwoną cebulą pokrojoną w krążki, kotletami oraz plastrami świeżego ogórka, zamknij bułkę i gotowe. By łatwiej się jadło, możesz przebić ją długą wykałaczką.
3. Wege burgery z „mięsem” z soczewicy
Z tym przepisem na wege burgery stworzysz kotlety najbardziej przypominające w smaku mięso. Dzięki soczewicowo-otrębowo-słonecznikowej bazie będą też bardzo sycące. Swój „mięsny” smak zawdzięczają kilku tajemniczym składnikom: cząbrowi, pieczarkom i wędzonej słodkiej papryce. Ta jest obecna w niemal każdym „mięsnym” wege przepisie. Grzyby i sos sojowy nadają kotletom słynnego “umami”. Jak je przygotować?
Oto składniki:
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/4 szklanki pestek słonecznika lub dyni,
- 300 g pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 średnie cebule,
- 1/3 szklanki otrębów żytnich,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju do smażenia,
- 1 jajko,
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego cząbru, 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1/3 mielonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, sól, pieprz,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Obierz i drobno posiekaj cebulę. Czosnek pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę. Pieczarki umyj i obierz. Pokrój drobno.
- Na oleju podsmaż cząber, mieloną paprykę wędzoną, paprykę słodką i tymianek. Przesmaż, aż przyprawy oddadzą zapach. Wrzuć na patelnię cebulę i mieszając, smaż na rumiano. Dodaj czosnek, sos sojowy i pieczarki. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż woda z grzybów wyparuje.
- W dużej misce zmieszaj ze sobą soczewicę, zawartość patelni, posiekaną natkę pietruszki, pestki, otręby, mąkę i jajko. Spróbuj masy i dopraw pieprzem. Jeśli jest za mało słona, dopraw solą. Jeśli jest za mokra, dodaj łyżkę mąki, jeśli za sucha, dodaj jeszcze jedno jajko.
- Uformuj lekko spłaszczone kotlety.
- Smaż po około 5 minut na każdą stronę.
Dalej już wiesz, co robić. Bułki do burgerów posmaruj dobrej jakości ketchupem i musztardą, przełóż ulubionymi warzywami, piklami, kotletem i gotowe. Tego naprawdę szybkiego wege burgera możesz też podać na obiad jak kotlety mielone, np. z mizerią lub inną surówką i ziemniakami. Smacznego!
A może organizujesz ostatniego w tym sezonie grilla? Sprawdź, jakie bezmięsne produkty sprawdzą się najlepiej!
Najnowsze komentarze