Organizując imprezę, zadbaj nie tylko o muzykę, ale również (a może przede wszystkim!) o pyszne przystawki. Nie musisz być mistrzem kuchni, by Twoje menu wywarło wrażenie na gościach. Dzięki tym przystawkom zyskasz uznanie wśród znajomych!
Idealny przepis na przystawkę? Łatwy i szybki w wykonaniu, bez miliona nieosiągalnych w sklepach składników. Mamy dla Was kilka smakowitych podpowiedzi na przystawki imprezowe, które spełniają wszystkie te warunki. Zrobisz je bez problemu, nawet jeśli na co dzień jedyne co gotujesz, to woda na herbatę i parówki. Ostrzegamy jednak: te szybkie i smaczne przekąski sprawią, że goście będą chcieli do Ciebie wracać zdecydowanie częściej niż do tej pory.
Ciasto francuskie z boczkiem i koreczki – wyśmienite przekąski do piwa
Myślisz: przekąski na imprezę domową, mówisz: piwo. A piwo, jak wiemy, wymaga dobrego towarzystwa. Przekąski do piwa to nie tylko chipsy, paluszki czy precelki. Do piwa premium, tzw. rzemieślniczego, świetnie będą pasować np. trójkąty z ciasta francuskiego z boczkiem i warzywami. Do ich wykonania potrzebujesz:
- prostokątny płat ciasta francuskiego,
- biały serek typu Philadelphia,
- opakowanie boczku (150-200 g),
- żółtą i czerwoną paprykę,
- czerwoną cebulę,
- pęczek pietruszki,
- tymianek,
- papryczkę chilli,
- sól i pieprz.
Przepis:
- Piekarnik nagrzej do temperatury wskazanej przez producenta ciasta. W międzyczasie rozmroź ciasto francuskie.
- Na powierzchni ciasta rozsmaruj warstwę serka i połóż na nim plastry boczku i drobno pokrojone (w kostkę) warzywa.
- Posyp przyprawami i włóż na 25 minut do pieca. Piecz do zrumienienia.
- Po wyjęciu pokrój na mniejsze, trójkątne kawałki – idealne do ręki.
Pierwszy przepis na przystawkę gotowy!
Inne pyszne przekąski do piwa dla leniwych to koreczki na zimno. Na wykałaczki możesz nadziać dosłownie każde kiszone warzywo. Do zimnego piwka polecamy koreczki z kawałkami kabanosa, oliwek, pomidorków koktajlowych i żółtego sera, poprzetykane liśćmi świeżej bazylii. To cały, gotowy przepis. Nie potrzeba skomplikowanych receptur, aby stworzyć pyszne przekąski. Po prostu wykorzystaj wszystkie zakupione składniki. Gotowe koreczki możesz powbijać np. w jabłko, by było łatwiej po nie sięgać.
Imprezowe przekąski z tortilli: wrap z salsą z pomidorów
Wśród przekąsek na imprezę domową nie może zabraknąć przepisów z tortillą. Możesz w nią zawinąć dosłownie wszystko. My proponujemy wrapa z kurczakiem i sałatką z awokado w stylu meksykańskim. Potrzebujesz:
- 300 g ugotowanej piersi z kurczaka – poszarpanej widelcem na kawałki,
- kilka liści sałaty lodowej
- 4 tortille pszenne (miękkie, do zawijania),
- 1 świeże mango pokrojone w słupki,
- startą marchewkę (lub pokrojoną w długie wstążki obieraczką),
- ogórek szklarniowy pokrojony w krążki,
- posiekaną papryczkę chilli,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- świeżą kolendrę (do posypania),
- gotowy ostry sos typu Jalapeno, chilli lub majonez.
Przepis:
- Na tortilli połóż liść sałaty, posmaruj go sosem.
- Ułóż na niej 2 łyżki mięsa i warstwę warzyw, posyp posiekaną kolendrą.
- Całość zwiń ciasno w burrito.
Smakuje zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Imprezowe przekąski z tortilli nie mogą obyć się bez sosu. Idealny będzie do nich sos salsa z grubo pokrojonych pomidorów. Składniki na salsę:
- 4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe czerwone cebule,
- 0,5-1 papryczka chilli,
- 4 łyżki oliwy,
- 4 łyżki octu spirytusowego,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- łyżeczka bazylii suszonej,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis:
- Połącz pomidory i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Wyciśnij czosnek, dodaj bazylię, kolendrę, sól i pieprz do smaku, dolej oliwę i ocet.
- Dokładnie wymieszaj i spróbuj.
- Na koniec dodaj posiekane chilli. Jeśli lubisz pikantne sosy, nie usuwaj z niego nasion. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, usuń wcześniej z chilli nasionka. Chilli dodawaj po trochu i próbuj sosu na bieżąco.
- Przykryj i włóż do lodówki, by smaki się przegryzły.
Najlepiej smakuje po 24 godzinach.
Przekąski wegetariańskie: sałatka z fetą i faszerowane jajka
Na wege stołach królują sałatki. W sezonie, kiedy warzyw jest pełno, możliwości są praktycznie nieograniczone. Jedną z prostszych przekąsek wegetariańskich jest sałatka pomidorowa z fetą (okrojona z połowy składników grecka). Potrzebujesz do niej:
- 5 pomidorów lima (podłużnych),
- czerwoną cebulę,
- 100 g sera feta,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis:
- Pomidory pokrój na ósemki, cebulę w cienkie piórka, fetę w drobną kostkę.
- Przełóż razem do miski.
- Zalej jogurtem, dopraw solą, pieprzem i gotowe.
- Do tej bazy możesz też dodać inne warzywa, np. sałatę lodową, ogórki czy oliwki.
Sałatkę możesz podawać również w słoiczkach (poporcjowaną) lub w pucharkach czy szklankach.
Innym niezawodnym przepisem na przystawkę wege są faszerowane jajka – szybkie i smaczne przekąski do ręki. Potrzebujesz:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 500 g pieczarek,
- trochę masła do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis:
- Delikatnie wyjmij żółtka z jajek, posiekaj.
- Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmaż razem na maśle, aż pieczarki stracą wodę, dopraw solą i pieprzem.
- Zmieszaj pieczarkowy farsz razem z żółtkami i wypełnij połówki jajek.
- Gotowe!
Więcej praktycznych i pysznych przekąsek na imprezę domową z grillem dla wegetarian znajdziesz w artykule „Co można wrzucić na grilla zamiast mięsa?”.
Sosy – Twoje S.O.S do każdej przekąski
Smaku każdemu daniu, nawet słabiej przyprawionemu dodadzą sosy, dlatego, jeśli wiesz, że jesteś słaby w kuchni, przyłóż się do nich przygotowania. Z pysznym sosem „wejdzie” każda przekąska. Klasycznym letnim przepisem są tzatziki, które świetnie komponują się ze smażonymi kotlecikami z mięsa mielonego (koftami), grillowanym mięsem oraz warzywami z rusztu.
Przystawki na imprezę nie mogą się bez niego obyć! Do zrobienia sosu potrzebujesz:
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze gruntowe,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- łyżka świeżej mięty lub 0,5 łyżki suszonej – możesz wykorzystać np. tą z herbaty w torebkach,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przepis:
- Ogórka obierz, zetrzyj na tarce i odciśnij z niego sok.
- Połącz z resztą składników, dopraw do smaku.
Jak widzisz, by zrobić pyszne przystawki na imprezę i zadowolić towarzystwo, nie trzeba być wcale Wojciechem Modestem Amaro czy Gordonem Ramsayem. Wystarczą sezonowe, pyszne warzywa. Warto w sezonie wybrać się po nie specjalnie na targ zamiast do hipermarketu. Różnica w smaku jest diametralna! Przygotuj niezapomnianą ucztę z naszymi pysznymi przystawkami!
Jak wiadomo, zaraz obok jedzenia, na imprezie ważny jest alkohol. W tej kwestii również mamy dla Ciebie radę. Eksperymentuj, korzystając z naszych propozycji na drinki z piwem. Znajomi na pewno będą zachwyceni!
Najnowsze komentarze